Thursday, May 5, 2011

PhySicS, MoV!e, & LiceNse,. :)

Assalamualaikum w.b.t


Aku pun tak tahu kenapa aku tergerak SANGAT nak letak gambar ni. Haha. 'Rindu' kot kat subjek yang aku TAK SUKA ni. Hehe. *kan Kak Rai? :) Ok lah, aku baru lepas baca satu status dari Abdullah Fadil Sulaiman kat FB. Kelakar lak dia boleh kaitkan online dengan physics. Hehe. Even benda ni just merepek saje ok. Tapi cukup buat kita tau yang sebenarnya apa yang pernah kita belajar, bukan setakat untuk diluahkan kat kertas peperiksaan tapi dalam hidup kita. Ahaa. But still not this way! :)

Satu daripada Physic's Law, WORK DONE = FORCE X DISPLACEMENT
Fakta mengatakan sekiranya lah dua2 elemen itu wujud, baru lah kerja akan terlaksana. Tapi cuba kalau kita relate dengan keadaan sekarang, means korang ( dan aku ) yg sedang online/blogwalking/whatever.

FORCE yg ada ialah BERAT BADAN kita dalam unit newton. ( kalau berat 168 kg = 1680 newton ) *haha, berat nak mampus! :)

DISPLACEMENT lak pergerakan korang. Tak tahu lah kalau ada yang tengah blogwalking/online dalam keadaan berlari. :) So, memandangkan kita tak berganjak dari tempat duduk, for sure displacement kita 0 m.

Masukkan dalam equation, *wahaa~ macam belajar math. :)
WORK DONE = 1680 X 0 = 0

So, korang ( dan aku ) tak buat pape kerja pun!! Haha. tak tahulah kalau korang jenis tengah masak kat dapur + online pun kat dapur. Sebelah bawang, sebelah laptop. Haha. Kalau ada, kemain teruk kome ye! :)

Betul kan apa yang kita belajar masa Form 1 dulu, SCIENCE IS A STUDY OF LIFE while MATHEMATICS IS A WAY OF LIFE. *aku jumpa kat paper statement pasal math tu. Pentingkan 'mereka' tu kat zaman sekarang? Tinggal lagi ilmu yang diguna tu dalam jalan yang betul or tak. Renung-renungkan. :)


Ok lah! Banyak dah aku merepek. Haha. Baru semalam aku tengok 1 cerita yang 'sweet' giler. CORNETTO INIKAH CINTA. :) & baru jap tadi tengok HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA.





Haha. Abis trailer BM ngan BI aku letak. Seriously kagum gila dengan cerita ni. Entahlah. Maybe sebab ni cerita anak tempatan! Yes2, tak nafikan cerita ni tersangat BEST. Hebat lah KRU. Syamim Bakri suruh aku tengok cerita baru dari KRU gak. KARAK. Tapi coming soon lah. Plus 'malas' lah nak tengok horror movie ni. *ok alasan. :)

Satu scene yang buat aku sampai meremang bulu roma. Masa Merong cakap kat orang2 dia, antaranya :

"Hari ini, mungkin ada yang takkan kembali, atau mungkin semua sekali akan rebah ke bumi. Demi maruah, dan kesejahteraan negara kita, marilah bersama kita tebas petualang bangsa."
Haha. Aku kan bekas WIRA NEGARA. So memang cepat 'touching' r dengan benda2 ni. Lagi2 pasal kenegaraan. Hehe.

Lastly, aku dah complete dah buat lesen!! Alhamdulillah, dah 'graduate' dah aku dari Akademi Latihan Memandu Penggaram. Haha. Tinggal lagi bila nak dapat lesen P ni. Hmm. :)

p/s : sy nak sangat call 'beliau', tapi macam,.. Entah lah. Lepas final exam je lah kot. :)

4 comments:

hasmila said...

haha..bekas wira negara tuh muiz ni!!!!!!!!

syira wahab said...

fulamak!fizik!yes....semua y kita belajar ada kaitan dalam our life...

Mu'izzuddin Hatdran said...

hasmila : btul r,. aq en x-pltih PLKN,. haha,. ptutnye ko bgge ad mmber tggi smgt patriotik,. haha,. :)

Mu'izzuddin Hatdran said...

syira wahab : haha,. btul2,. tp klu mcm niey, mcm sje2 jerk,. sme r mcm org2 yg wat equation "women = problem',. :)