Tuesday, November 15, 2011

TIPS | Jom Belajar. :)

Assalamualaikum w.b.t

151111. Lagi lima hari semester dua nak start. Excited, takut, semua ada. Entahlahh apa yang jadik untuk semester akan datang nihh. Haih~ Okaylahh, sempena datangnya semester baru nihh + sekarang tengah musim SPM, STPM semua kann~ So terasa nak share lahh macam mana aku study selama nihh. Tapi entah kenapa untuk entry ni aku teringat masa2 study kat MRSM dulu. Even sangat pahit untuk ditempuhi, tapi sangat manis untuk dikenang. :) Kali nihh aku tak buat list + explaination berjela macam selalu. Tapi nak bagi analogi je. Tapi first baca nihh dulu. :)


Eonverye taht can raed tihs rsaie yuor hnad..

This is weird, but interesting!

fi yuo cna raed tihs, yuo hvae a sgtrane mnid too

Cna yuo raed tihs? Olny 55 plepoe out of 100 can.

i cdnuolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg. The phaonmneal pweor of the hmuan mnid, aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it dseno't mtaetr in waht oerdr the ltteres in a wrod are, the olny iproamtnt tihng is taht the frsit and lsat ltteer be in the rghit pclae.. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it whotuit a pboerlm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Azanmig huh? yaeh and I awlyas tghuhot slpeling was ipmorantt! if you can raed tihs forwrad it.

Okay, done? Kalau boleh baca, tekan like kat bawah nihh sekarang. :)

Haha. Pada aku, macam nihh lahh study.

(Tak kesahlahh bersepah manapun susunan huruf dalam perkataan tu, asalkan huruf pertama & akhir di tempatnya, kita tetap boleh baca tanpa masalah)
Tak kesahlahh berbelit-belit mana punn soalan Math ke, add. Math ke, Physics ke, selagi kita tahu theory, formula, insyaAllah kita still boleh jawab lagi. "Kena tahu? Means kena belajar lahh ni?" Yes of course. Mana ada doa mintak makanan, tiba2 makanan jatuh dari langit. "Alaa. Kalau tahu theory punn, tak buat praktis, tak guna jugak". Samalahh~ Tak buat praktis tu macam kita tak pernah jumpa perkataan 'believe' atau jarang jumpa/guna, boleh ke kita baca 'blveiee'? Lagi satu, study bukan setakat kena tahu, tapi kena kuasai. Sebab kalau hanya setakat tahu, takut kita nanti lupa. Tengok ni. :)
Klik nak tengok. Curik dari Komik Misi 10A. :)
"Macam mana pulak untuk subjek 'membaca' macam Sejarah, Biology, Pend. Islam?" Dulu masa kat PLKN, aku belajar yang otak kita  lebih tertarik kepada warna, yang berada ditengah2, dan gambar. *ex-PLKN, kalau aku salah, sila pukul sekarang. Haha. So cara terbaik buatlahh mind map. Takyah lawa2 pun takpe, asalkan faham, dan korang memang baca! Buat tapi tak baca pun tak guna, ye dak? Tapi janganlahh sampai mindmap tu macam orang hidup-malas-mati-tak-nak:)

  • Datangkan rasa minat nak belajar.
  • Fikirkan masa depan.
  • Lawan rasa malas.
  • Tolak tepi semua faktor penghalang.
  • Jaga hubungan dengan orang.
  • Cabar diri.
  • Letakkan target untuk diri.
  • Ambil nasihat orang sebagai cabaran.
  • Untuk explaination, fahamkan bukan hafal.
  • Relatekan dengan real life.
  • Ajar orang.
  • Baca dengan mengeluarkan suara. Bukan 'miming'.
  • Jangan 'jauh' dari Allah.

[extra]*Kalau masa kat maktab dulu, 'budak pandai2' ni akan buat macam ni :
  • Tarik katil betul2 depan pintu dorm lepas waktu light off.
  • Study ramai2 kat bilik serbaguna.
  • Study terlentang kat beranda antara Wing A & Wing B.
  • Sambil belajar, sambil dengar mp3.
  • Buat note kat dinding bilik iron. Sambil iron, sambil study. Motif kann? :)
  • Bancuh Nescafe 3 bungkus sekali kalau nak stay up. *Jgn ikut!

*"Owh student asasi, dah semester berapa?". --> "Ni dah masuk semester akhir". --> "Waah~ Cepatnya!" Haha. Cool tak? Padahal ada dua semester je. :)


*Semester BARU, semangat BARU. InsyaAllah. Budak2 PALAM, kalau aku tak buat apa yang aku cakap, sila pukul. :)



9 comments:

ieja faiq said...

semangat ! study leklok :)

Mu'izzuddin Hatdran said...

ahha,. mekasehh~ :)

MuniRAH Kadir said...

X berani minum 3 paket...2je pun plg byk.hehehe

wani mohd said...

singgah...

Mu'izzuddin Hatdran said...

munirah kadir ; ahha,. jgn prnh cuba,. bahaya,. :)

Miss Kagimoto said...

xleh minum nescafe takot drah tggi..hehe :D

Mu'izzuddin Hatdran said...

erk? drh tinggi?? okay tak mnum lg dah,. :)

JaLi AshBurn said...

mekaseh a.k.a terima kasih tuan blog untuk tips2 ni, . . . . :)

Mu'izzuddin Hatdran said...

welcomee~ :)