Friday, November 4, 2011

TIPS | Untuk Blogger.

Assalamualaikum w.b.t

051111. Sehari selepas semester result. Hee~ Okay, for those yang result semalam, student2 Asasi UiTM & diploma, kita just lupakan jap result kita tu ye? Ni hanya untuk hiburan semata-mata. Baru lepas blogwalking, then terasa nak share pulak something untuk blog-blog kesayangan kita nihh. Haha.

1. Biz Information (pengetahuan dari Azan Network)
Ni cara yang paling mudah untuk kita lihat betapa bagusnya blog kita. Betapa berharganya penulisan kita. & dari sini jugak agak macam menaikkan motivasi kita lahh untuk berblogging. Haha. Sebab mood aku nihh turun-naik-turun-naik. Kalau rasa malas tu, memang sebulan terus tak bukak blog. So memang padan muka lahh stats pun turun-naik-turun-naik jawabnya. Haha.

Lagi, kalau 'harga' blog korang RM2000++ kot, nanti akan ditunjukkan sekali Worldwide Ranking, Daily Pageviews Rank. Untunglahh~ sebab blog aku sikit je. Haish! Simple, hanya taip URL blog korang & boleh tengok. Nak cuba? Tekan sini.



2. Website Speed Test (pengetahuan dari am typomania)
Ni pulak untuk kita lihat kelajuan blog kita untuk loads dalam satu-satu masa tu. Penting kot sebab kalau lembab je loading, akan 'menyemarakkan' semangat viewer untuk klik pangkah je teghruss. Haha. Siza yang paling dicadangkan ialah 100.00 KB kebawah. Kalau lebih, so kurangkanlahh penggunaan gadjet2, atau gambar2, atau lain2. Aku sendiri lebih. Haha. Simple jugak, hanya taip URL. Nak cuba? Tekan sini.


3. Online Link Scan (pengetahuan dari Tuan Tanah Kedaung)
Okay yang ni pulak macam untuk threat scanner. Nak tengok bahaya ke tak blog korang, mana lahh tau ada ulat ke, habuk ke. *Okay, pelik. Haha. So ia agak diperlukan lahh kot. Sebab dulu punn aku pernah jadi macam ni. Apa yang aku lihat, kadang2 gadjet yang kita pakai tu sebenarnya ada virus what-so-ever tu. Haha. Pun simple, taip je URL korang. Nak cuba? Tekan sini.


Okay, that's all. :)









No comments: