Wednesday, December 26, 2012

BLABLA | Final Examination SEM 1.

Assalamualaikum.

So next week i'll be having my Final Examination for this semester. First semester, Bachelor of Mechanical Engineering, Universiti Putra Malaysia.










It sounds great right?



*sigh


:)


Thursday, November 29, 2012

BLABLA | #1 *update*

Assalamualaikum w.b.t

301112. Okay so ni nak cecepat taip. Hari ni jumaat derr. Pastu perasaan nak berblogging timbul di puncak pukul 12.00PM. Kuaja betei. Elakkan pergi masjid, gua dok fikir pasal blog. Hahaha. Okay ni just nak share pengalaman gua pergi mines, pastu pergi kedai mainan. Mula2 rasa macam okay apedehal lahh sangat kan? Hmm oh by the way, post ni mungkin bebudak UPM je kot yang faham. Sebab jangan tanya kenapa aku guna word 'Sludop', 'Purdah', 'Nanah', 'Taska'. Hahaha Jangan risau. Mereka semua manusia. Makan nasi jugak. Bukan objek kekal diam membisu. :D


Okay kelaut cerita yang gua nak cerita. Hahaha. Semalam pergi The Mines. Pastu one of my coursemates, Nik, asked me to buy 'pistol mainan' for her nephew, Adam. Okay so memula aku macam hmm okay nanti aku carik. Nasib baik nik bagi terus direction kedai tu kat mana. So takde ah macam aku kena pergi kaunter pertanyaan, tanya kedai mainan kat mana kat dalam The Mines yang maha besar tu. Hahaha. So confident punya pasal kan, jalan pun 'menonong' je sebab dari jauh dah nampak dah kedai tuh. Masa tu adalah sorang dua bebudak kecik kat situ, pastu aku, Sludop, Purdah, jalan macam gangster, terus tolak diorang ketepi. Pastu budak tu pun nanges. *okay tipu*. :D According to specs yang dah dibagi aku pun melilau mata cari pistol tu, pastu tak jumpa, pastu akak tu pun tanya, pastu straight forward aku tanya "Ada tak pistol yang harga RM15?" *Confident*. Hahaha Aku syak nik dah survey kot sebelum nih. Pastu akak tu pun tunjuk lah pistol tu dan satu senapang yang tak kurang jugak bestnya tapi harga mahal sikit, RM20. Okay peluang kan? Aku pun main ah sampai bosan kejap try pistol, kejap try senapang, pastu tukar balik pistol, pastu senapang balik, pastu akak tu "Ko pehal derr? ==' Sakit?" *Okay tak* :D

And then aku tanyalah pistol tu ada kotak tak sebab aku ingatkan Nik nak balut ke apa kann. So pistol tu takde kotak tapi senapang ada kotak. So aku macam konflik ah sekejap nak pilih mana. Then call Nik. Aku tak tau apa akak tu fikir apa bila aku cakap dengan akak tu "Kejap ea kak. Nak bincang kejap." Hahaha. Purdah dengan Sludop memang dok sakan gelakkan gua r kan dari jauh. Haihhh. Moment yang paling memalukan aku bila Nik kata nak dengar bunyi senapang tuh, pastu aku pun macam lurus ah kann dekatkan phone kat senapang, pastu tekan. Tet! Tet! Tet! Tet! Tet! Tet! Tet! *facepalm* Serious jatuh kelakian aku time tu aku rasa. Hahaha. So dah rasa malu tahap gaban, terus aku kata okay jelah Nik. terus pilih senapang tuh, terus suruh akak tu bungkus cecepat. Hahaha. Okay that's all. End of my story. :D

"Dear budak, mohon jaga bebaik senapang tu okay? Sebab 'uncle' menempuh detik detik hitam dalam hidup tau tak nak dapatkan senapang tu. "

Moral of the story : That's why don't ask men untuk beli barang anak. Sebab memang pelik jadinya. Kowt. Hahaha.

*update* Okay so ini dia, Adam. Bersama senapang yang dimaksudkan. Hmm cucu kommando sangat. :P


Credit to : Notas De Mi


Saturday, November 3, 2012

BLABLA | Week 9. :)

Assalamualaikum w.b.t

041112. Hmm hai blog terpinggir! *Tiup habuk* Hahaha. Okay it's been awhile I didn't post anything here. Busy yang teramat mungkin. So sekarang dah week 9. Terasa macam kejap sangat masa berlalu. Terasa macam baru semalam masuk tadika. Eh okay melampau sangat tuh. Hahaha. Okay try to make this simple. Since I haven't tell anything about my course in detail kan, so let me habiskan masa lapang aku dengan buat benda nih ye. *Tetiba ada masa lapang padahal assignment, tutorial, presentation menimbun baq ang! *sigh*

First of all, aku sekarang study kat UPM, Bachelor of Engineering (Mechanical). Kalau tak tau mohon unfollow aku sekarang. Okay jangan! Haha. So I'm in first year, first semester now. Terasa 'kejutan budaya' sikit dengan study life. What I mean is 'Engineering life', not 'campus life' since i graduated from Asasi UiTM kan, so macam gaya hidup universiti ni takde benda ah sangat. Tapi bila dah degree nih, ya Allah aku rasa macam pfffft~. Hahaha "Para junior sekalian, tolonglah belajar sekarang, jangan lupa sampai bila bila. Belajar untuk SPM, belajar untuk matriks/asasi, pleaselahh jangan belajar untuk itu je. Belajar bukan untuk periksa." The reason why is when you're in degree, the lecturers are totally not like your teachers in your previous school. Dulu MRSM boleh ah nak 'disuap' kan, kat asasi pun sikit ah kena 'suap', kat degree memang tak dapat derr. Lecturer akan anggap basic kau memang umpama dah dipasak sepasak pasaknya. :D Dan betul ah jugak Angah kata, kat universiti kena pandai 'berpolitik' dengan lecturer. Plus sekarang nih ada Cina kan, memang lagi saingan macam hape ah kan.

Okay cukup untuk tu. Beralih pada coursemates. Okay yang ni memang AWESOME. Hahaha. Kat UPM nih, Mechy ada berapa entah. Lupa. Hahaha. Tapi most of them are kot from matriks/asasi (Asasi PALAM ada 7 orang) dan sikit ah dari diploma dan foreigners from Iran, Saudi Arabia, ... , lupa. :D Syukur dapat coursemate yang boleh ah dikatakan bila ajak 'menggila', boleh sesama. Hahaha. Seriously walaupun baru 2 bulan kenal, tapi kenal macam dari tadika. *Okay melampau tu Muiz. Hahaha. Boleh dikatakan setiap minggu tak lekat kat kolej. Mesti ada je plan nak pergi jalan2. Pastu kalau habis kelas petang, around 6.30pm gitu, mesti ada sekelompok kami yang 'melepak' kat cafe sesama. :D Tapi mungkin aku tak jumpa lagi kot kat sini kawan sebaik Aliff Saad, Ahmad Hakim. Hmm. So sikit gambar mereka mereka ini. :)

 
Hmm nik~ nik~ *facepalm* HAHAHA
The best part is, I brought together some of my coursemate to PALAM last Friday (021112) and it feels like bawak 'family' tunjukkan diorang ni ah tempat yang aku belajar selama ni selama setahun. Proud to be Palamians. Hahaha. And of course ah kan aku sangaaaaaaat rindu kat PALAM. Jangan kata diorang, aku sendiri drive lalu bangunan fakulti rasa macam ..... *speechless*. :D Sikit terkilan tak dapat bawak mereka naik rooftop FTP yang bapak tinggi tuh. 17 tingkat kot. Lupa dah. Haha. Scenery yang aku rasa takde kat mana mana universiti. Rindu dengan kabus pagi, rindu dengan matahari terbenam bagai. Pastu Purdah dengan Sludop je yang rasa tangga 'kejayaan' tuh. Haihh~ Anyway, PALAM makin LAWA wehh! Sumpah. Fasa 2 dah banyak dah bangunan naik. Hmm okay aku menaip ni pun dah macam excited tahap hape dah nih. Haha Memang no matter what, one fine day aku akan overnight kat situ jugak walaupun sehari. InsyaAllah. Nak rasa balik life kat sana bangun pagi pastu berselubung dengan sweater, selimut sebab kesejukan sampa tengahari, turun Angsana beli makanan tak perlu mandi. Hahaha. Mohon KJ @ Botak uruskan penginapan, makanan ye? :DDD

View dari rooftop FTP yang mereka tak dapat rasa. :)

Okay that's all. Melampau bebenoo take 5 aku ni bila dah start menghapdate blog. Hmm. Kbai. :)


Wednesday, October 31, 2012

BLABLA | *sigh*

Assalamualaikum w.b.t

011112.


Desktop aku sekarang ni mungkin boleh mentafsirkan 'keadaan' aku sekarang.



Harap Allah permudahkan semua. Aku dan kawan kawan aku. Amiin.

Mengantuk dah. Till then.



Sunday, September 23, 2012

BLABLA | This is Week 3. :)

Assalamualaikum.

230912. Okay semua sihat? Okay kesah pulak aku en? Hahaha. *Ramai yang akan unfollow aku lepas ni dengan lawak ni* :D Okay pejam-celik-pejam-celik dah masuk minggu ketiga and that's meant i've another 11 weeks to finish this semester. So far Alhamdulillah. Buat masa ni sekali jelah rasanya dugaan yang sedikit mencabar. It's about BBI2420. I can't register that course just because the quota given by Fakulti Bahasa is fulled. "Alaa muiz, lek sudah. Boleh amik sem depan kot.". Hahaha yes but the thing is, just only me kot yang 'sangkut'. Owh sorry to say ah nak pulak aku amik sorang-sorang kan? Tak macam foreveralone pulak en masuk kelas takde kawan. Plus, first semester kan? So boleh dikatakan semester inilah semester yang PALING senang dalam 8 semester yang ada. Kalau amik semester depan, takut ada clash dengan kelas lain, takut semester depan lagi busy, bagai. Tapi sekarang Alhamdulillah dah settle. Esok class pertama aku. "Woahh giler kau tak seram bila orang lain dah masuk 2 minggu, tapi aku baru masuk.". Hehe.

Lain daripada tu, aku sekarang ada 'nama kolej'. Hahaha. Aku tak tau nak kata yang aku bangga ke cemane, even itu yang si senior dok hingiaq kat telinga "Kau kena bangga dengan nama kolej kau". Pastu aku pun macam ==' lah kan. The objective is to let people know who are you. It's true when they said "Nama Kamal je dah 300 kat kolej ni. Kat universiti baru 150". Hahaha. Aku still ingat lagi beliau cakap ataupun lebih dikenali sebagai 'rogol'. Hahaha. Actually this is a secret but who cares right? Siapa je nak baca blog aku nih baq ang? Hahaha. So selepas 'oriented' yang ada 5 sesi dan diakhiri dengan 'graduated', nama aku adalah ____. Okay rahsia. Sebab aku tak bangga pun. Korang yang memang dah lama kenal aku, just go through dengan apa yang korang panggil. Sebab ia akan sangat pelik bertahun panggil aku 'muiz', tetiba panggil lain. For those UPM-ian, tak kisah nak panggil apa. Lantak pi. Tapi sorry to say lah ea kalau panggil nama kolej aku, tapi aku buat selamba dang je. 19 tahun aku dibesarkan dengan nama 'muiz', tetiba nak setkan dalam otak dengan nama baru. So macam loading sekejap 5 minit, pastu baru aku menyahut ye? *Hamboi teghok bebeno loading kau. :D


Semester ni ada 7 subjek semuanya. Oral Interaction Skills (BBI2420), Engineering Mathematics I (ECC3001), Statics (EMM3102), Engineering Materials I (EMM3120), Engineering Drawing & Geometric Modelling (EMM3590), Engineering Materials and Statics Laboratory (EMM3802), Malaysian Nationhood (SKP2101). So buat masa ni pun tak tahu lagi nak kata subjek tu susah, subjek tu senang, subjek tu mintak bunuh diri ke hape. Haha. Maths silibus lebih kurang asasi dulu. Cuma of course more details. Statics rasanya bahasa mudahnya boleh dikatakan macam Physics. Dr. Rubie was said, "Most of students especially your seniors will be stucked on this course." Aku dalam hati dah macam "insyaAllah aku boleh, semua". InsyaAllah. The thing is, i should put more effort lah kan nak berjaya. Lepas ni pun aku akan banyak ber'main' AutoCAD. Hmm. Benda-benda ni yang aku kurang cukup kreatif ni part modelling, bagai. Nak imaginekan sesuatu benda tu dalam 3D, woah entahlah. Hahaha. SKP2101, Sejarah woi! Pffft. Ingatkan lepas SPM, lepas lah subjek membaca satu nih. Rupanya tak. Haihh.


Owh last but not least, here's Malam Tunas Putra 2012. Aku sangat tenggelam boleh tak dalam MTP ni sebenarnya. Bila fikirkan balik peranan aku dalam MTP, rasa macam "useless gila kau muiz". Hahaha. Bukanlah. Salah sendirik jugak senanya sebab tak fully take part dalam MTP. Tak guna sangat critical thinking bahasa bajetnya. Hahaha. Tapi tu tak kisah sebab yang penting kawan aku bertambah, aku tau secara 'teori' akan pengurusan dalam MTP sampailah apa itu boria. It's nice actually. Tapi nak kata kenangan banyak tu, hmmmmm, tak. Tapi sumpah TRASH best! Hahaha.


Till then, doakan kemudahan, kesihatan, kelancaran, ketenangan saya dalam menempuhi liku-liku perjalanan sebagai seorang pelajar Kejuruteraan Mekanikal, untuk 11 minggu yang akan datang, untuk 4 tahun ini. Amiin. *Hamboi ayat kau. :)

Trash. Okay kemain kesian punya nama. Haha.
Seta Walinongsari. K10 & K11. :)
Sila vote untuk aku upload ke 9GAG. Haha.

*Credit : Izzah Syafiqah.

Saturday, September 8, 2012

BLABLA | Minggu Perkasa Putra. :)

Assalamualaikum w.b.t


090912. Yeah! Finally 'Minggu Perkasa Putra' is ended! *heaven*. Haha Okay rasanya lama tak update, cuti 5 bulan kat rumah kalau dah kerjanya makan, tidur, main internet, bagai, nak updatenya hape ye dop? Every single day, all my activities is quite similar. So sekarang dah start belajar balik. Perasaan? Entahlah. Kejap rasa excited, kejap rasa "Alaaa habis dah cuti?". :)

Okay daftar 020912. Then orientasi seminggu. Semalam baru habis. Best pada aku. Walaupun sangat penat, sangat tak cukup tidur, sangat sakit sakit badan, sangat padat waktu. Tapi seriously dalam 4 orientasi yang aku ingat (SMKDSE, MRSM, MDS, MPP), ini kira orientasi paling meriahlah. Haha. Semua fasilitator lelaki. Dan mereka semua ialah berfikiran #trulyengineer. Hahaha. Sila bayangkan. Matlamat utama ialah Kolej Sepuluh akan dibenci oleh lelaki kolej lain tapi disukai oleh perempuan kolej lain. Haha. Dan matlamat itu tercapai bila mana 15 kolej serang K10 dalam satu masa yang sama. Terkecuali untuk K11 sebab itulah satu satunya pem-backup K10, kat group FB, semua hentam habis habisan K10, poyo lah katanya bagai. Kitorang jugak satu satunya kolej yang paling kecoh kat dewan, MC suruh diam, kitorang makin kuat ber-cheers, main bantai buat hakka kat pentas, bergangnam style kat kolej orang lain, cheers banyak dan banyaknya yang perli kolej lain, baju kolej lawa, hehe, dan PALING 'peramah' dengan perempuan. Hahaha. Sampaikan pengetua K10 cakap masa perjumpaan dulu, "Selamat datang ke Kolej Sepuluh, kolej yang paling huru hara". Haha. And the best thing is at here, neither you're first year nor final year, just call them by 'college name' not 'abang' or 'sedare' or else. Kat sini, semangat kolej sangat kuat, and i've learned new word, keketenenan. *Pronouns as ke-K-TEN-an. Hahaha. 'Gaduh' kita hanya pada cheers je. Lebih dari itu, tidak. So takyah lah 'extreme' sangat berkomen ye kawan kawan? :)

By the way, esok dah start lecture, kelas, bagai. 4 tahun kat sini, harap Allah permudahkan. Mintak sangat dapat at least 3.00 every semester & i've to improve my English and communication skill or i'll be damned after graduate. Seriously. Doakan. :)

TENTH COLLEGE. LEGARE. :D



Saturday, August 18, 2012

BLABLA | Syawal 1433H. :)

Assalamualaikum wbt.

180812. Okay kena update laju laju. :) Habis dah Ramadhan 1433H tahun nih. Alhamdulillah tahun ni puasa penuh kat rumah. Hoyeah! 6 tahun aku puasa tapi banyak kat tempat lain. Hehe. Tahun ni pun rasanya tak berapa sangat dugaan yang datang. Sihat takda sakit. Pada aku, ini Ramadhan 'kedua' aku. Alhamdulillah. Tuhan masih letakkan aku dalam keadaan 'aku ingat Dia'. So sepanjang puasa tahun ni, aku rasa agak rindu sedikit dengan puasa yang lepas, yang mana sahur, berbuka, tarawih aku semua dengan kawan. For sure GMC paling utamalah kann? Hehehe. Kadang kadang kalau ayah beli ikan keli masak lemak untuk juadah berbuka, seriously aku teringat maktab. Kalau aku perempuan agaknya aku dah nangis melalak kot sebab rindu. :D Kat GMC, mungkin tu zaman puasa 'budak budak' aku kot. Bila ingat balik, kelakar ada, malu pun ada. Okay kejadah apa puasa pun nak malu. Hahaha. If you know what I meant. :) Kat PALAM, rindu jugak. Tapi mostly berbuka sorang sorang. So tak rasa sangat suasana 'kecoh' bulan puasa. Cuma pergi bazaar kot, aku teringat kat bazaar kat PALAM. :)

Salam aidilfitri 1443H ni ditujukan khas kepada semua ahli keluarga termasuk para sepupu sepapat semua. Pada semua cikgu - cikgu SKSYP 2005, SMKDSE 2008, SMKAS 2009, MRSM Gemencheh 2010. Pada jurulatih PLKN Kem Nasuha Pagoh 2011. Pensyarah Pusat Asasi UiTM Kampus Puncak Alam 2012. Pada semua kawan kawan SKSYP terutama sekali Fatin Aqilah, Sharina Husna, Asila, Rahimi Redzuan, Hanif, Muiz, Zainor, Shahirah Samin, Izzuddin, dan lain lain. Pada semua kawan kawan SMKDSE, Syafiq Shaharum, Radin, Nasiruddin Marzuki, Nazmi Ahmad, Afiqah, Hajar, Fatin Adilla, dan lain lain. Pada semua kawan kawan SMKAS. Pada semua kawan kawan MRSM GMC terutama sekali 502, Akmal Hazman, Fahrur Radzi, Faaiz, Fadil, Hatib, Rahim, Khusairie, Iradatul Afifah, Syamim, Iesza Raihan, Isma Aniza, Noriani, Hanis Wardah, Amalina, Hazirah Shukri, Syamira Jaffri, dan lain lain, pada Farhan Hassan, Helmi, Ainul Haidar, Riedwan, Jafrizal, Nurafiqah, Hasmila Nazri, Anwar, Amirul Syafiq, Syaza Ezziera, Shah Izzuddin, Ridwan Moktar, Fadhli Suhaimi, Adilla, Fazliana, Atikah Razmi, Natasha Zulkifli, dan lain lain. Pada semua kawan kawan PLKN, Matte *aku lupa nama betul kau ==', Fizi, Syarfa' Abdul Aziz, dan lain lain. Pada semua kawan kawan PALAM terutama sekali Group P3/P4, Nizam Ismail, Ahmad Hakim, Suffiuddin, Aliff Saad, Syukri Kamil, Zulhaiqal, Syawal, Hafidz Redzuan, Fadhil Nazer, Syuhada ( si bakal isteri orang *nak jugak* HAHA ), Farah Aini, Amalina, Farahin, Farid Zaqwan, Mimi Mohsin, Farah Amanina, Sufian Ibrahim, Nisa Zainal, dan lain lain, Ridzwan, Khairuldin, Zul Haziq, Fatihah Abdul Malik, Edleen Amani, Aminah Hashim, Azmyza, dan lain lain. Pada insan insan berpangkat kakak, kak Raihana, kak Herda Husna, kak Nabilah Abdul Halim. Pada junior SMKDSE, MRSM Gemencheh. Pada kenalan sekerja Restoran Zainab, Makde, Nazzyra Syakiren, dan lain lain. Pada si bakal SPM 2013, Nurul Atiqa. :)

"Untuk semua keterlajuran bicara, kebiadapan perlakuan, terburuk sangka dalam hati, pada masa sedar, atau tidak, maaf untuk hal tersebut. Selamat hari raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin."

Tak lupa, untuk kawan yang dah pergi, Norsyamimi Ibrahim ( 505, MRSM Gemencheh ), al-Fatihah.



Saturday, July 21, 2012

BLABLA | Ramadhan 1433H.

Assalamualaikum w.b.t.

220712. I've no idea. Just wanna to say, happy Ramadhan 1433H, happy fasting. So dalam bulan mulia nihh, jangan sia-sia kan peluang yang ada, yang mana sangat banyak kelebihannya. Kurangkan hiburan. Baik penatkan diri banyakkan masa dengan benda benda yang berfaedah, yang dekatkan diri kita dengan agama daripada orang kata "Bulan biasa ke, bulan puasa ke, perangai sama jek. Cakap main lepas jugak. Perangai takyah ceritalahh."
Satu perkara, perbetulkan niat. Ramadhan memang banyak ganjaran, kelebihan. Tapi sesuatu ibadah yang kita buat tu, mesti kerana Allah, bukan kerana ganjaran yang terkandung. Kadang - kadang kita buat amal, kita kejarkan ganjaran disebalik amalan tuh kan? Betul atau salah, tu pada korang. Jujur, aku pun sendiri kadang kadang terlintas macam tu. Buat 'benda' nihh, sebab nak dapat 'itu'. Tapi yang sepatutnya, kita buat sesuatu amal tu, biarlah kerana Allah semata-mata. Hanya harapkan Allah ampun dosa kita, berkati kita. Enough. Allah nak bagi kelebihan tu, itu hak Dia. Betul tak? Just take it as our motivation jelah untuk buat sesuatu amal tu. Pada pendapat sendiri, dan untuk peringatan diri sendiri. And this is based on what the other people said. Sila pukul kalau salah. :D

Teringat masa - masa puasa kat PALAM. Semua tinggal kenangan bila sahur hanya roti, biskut, milo. Tarawih kat PALAM pulak yang sangat awesome. Macam solat jumaat. Masuk lecture, seriously sleepy gila. Dahlahh ber-aircond. Then bazaar kat padang kawad. Berbuka kat Pendeta Cafe dengan bebudak P3. Okay semua sweet memory. May Allah bless.

By the way, keputusan dah dibuat. Harap ini yang terbaik. Sorry to say lah USM. Here I come UPM! Harap Allah pandu setiap keputusan yang aku buat. Amiin~



Lastly, ayat budak ni cukup sentap. He's got a point there.




Saturday, July 14, 2012

BLABLA | Degree. :)

Assalamualaikum w.b.t.


150712. Okay fine berzaman dah aku tak update. Hahaha. Tunggu jelah karang mungkin bila dah start sambung study, aku akan aktif balik ber-blogging. Atau mungkin aku busy, aku terus abaikan blog nih? Hahaha. Mungkin. =='

So finally terjawab dah kemana hala tuju aku for the next 4 years. Chewahh! Syukur pada Allah apa yang aku apply, aku dapat. Walaupun bukan first choice, tapi still course yang aku harapkan, universiti yang tak kurang terbaek. :D I've got two. So, before July 22nd, i should choose either one. But it seems like i'll more prefer for UPM instead of USM. Hmm. Betul ke keputusan nihh? Betul ke?


Harap perkara perkara yang terbaik jelah yang berlaku lepas nihh. Entah apa mungkin suka mungkin duka aku kat sana karang. Harap Allah permudahkan segalanya. Harap aku tak lalai. Nikmat yang aku dapat semua nih, harapnya bukan Allah nak uji aku. Amiin~

By the way, tahniah jugak pada korang korang especially ex-GMC, ex-PALAMians. Bila dengar "Owh aku dapat kat UM/UKM/UiTM/UTM", aku rasa okay it's great to hear i've many friends yang superb superb dengan course yang gempak gempak. :D Apa yang aku harapkan untuk diri aku untuk masa depan aku, macam gitu lah jugak aku harap untuk korang. Amiin.

"Kita survive. Kita perform habis habisan okay? InsyaAllah. :)"

For those yang kurang bernasib baik, ye memang aku bukan ditempat korang. Korang rasa perit. Just nasihat aku, sabarlah ye. Korang mintak 'ini', mungkin Allah bagi 'itu'. Dr MAZA ada sebut, "Apabila Allah memperkenankan sesuatu hajat, Dia memperkenankan dalam berbagai rupa." Contoh? Okay tengok jelah ea sendiri. Full ceramah, klik sini. Bab motivasi bagai nihh, aku lagi suka Dr MAZA. Terasa masuk dalam hati. :D



Last but not least, first time makan mee wantan dalam hidop boleh tak?! HAHAHA kbai.



Ramadhan kejap je lagi. Till then, may Allah bless.





Wednesday, June 20, 2012

VIEW | Iktibar Israq Mikraj.

Assalamualaikum w.b.t


210612. Just wanna share with all of you these videos. Walaupun israq mikraj dah lepas, tapi takpa kan? :)






Credit : Tanyalah Ustaz, TV9. Ustaz Muhammad Abdullah.


Sunday, June 17, 2012

VIEW | Sekarang, Masa Depan.

Assalamualaikum w.b.t.

180612. 

"Walau apapun yang terjadi, hidup mesti diteruskan."
"Hidup mesti berani terima kenyataan, berani menghadapi baik ke, buruk ke, jalan terus, jangan toleh belakang."
[Laila Isabella, 2003]



For those yang bergelar diri sebagai PELAJAR.

Siapakah di antara kita
Dengan rela menjadi pendusta
Siapakah dulu membina harapan
Dan siapa yang memusnahkan impian
Tanpa sebab dah alasan
Kau lahirkan perasaan
Bagai taufan tiba - tiba datang
Dan menghilang
[Sir Arsad Mohamad (Ibnor Riza - Mimpi yang tak Sudah), 2010, MRSM GMC]

*Versi Saleem. :)



Hidup mesti pandang ke hadapan kan? Haa macam ni. Eh :D

Friday, June 8, 2012

BLABLA | Allah Knows Best.

Assalamualaikum w.b.t.

090612.