Saturday, July 21, 2012

BLABLA | Ramadhan 1433H.

Assalamualaikum w.b.t.

220712. I've no idea. Just wanna to say, happy Ramadhan 1433H, happy fasting. So dalam bulan mulia nihh, jangan sia-sia kan peluang yang ada, yang mana sangat banyak kelebihannya. Kurangkan hiburan. Baik penatkan diri banyakkan masa dengan benda benda yang berfaedah, yang dekatkan diri kita dengan agama daripada orang kata "Bulan biasa ke, bulan puasa ke, perangai sama jek. Cakap main lepas jugak. Perangai takyah ceritalahh."
Satu perkara, perbetulkan niat. Ramadhan memang banyak ganjaran, kelebihan. Tapi sesuatu ibadah yang kita buat tu, mesti kerana Allah, bukan kerana ganjaran yang terkandung. Kadang - kadang kita buat amal, kita kejarkan ganjaran disebalik amalan tuh kan? Betul atau salah, tu pada korang. Jujur, aku pun sendiri kadang kadang terlintas macam tu. Buat 'benda' nihh, sebab nak dapat 'itu'. Tapi yang sepatutnya, kita buat sesuatu amal tu, biarlah kerana Allah semata-mata. Hanya harapkan Allah ampun dosa kita, berkati kita. Enough. Allah nak bagi kelebihan tu, itu hak Dia. Betul tak? Just take it as our motivation jelah untuk buat sesuatu amal tu. Pada pendapat sendiri, dan untuk peringatan diri sendiri. And this is based on what the other people said. Sila pukul kalau salah. :D

Teringat masa - masa puasa kat PALAM. Semua tinggal kenangan bila sahur hanya roti, biskut, milo. Tarawih kat PALAM pulak yang sangat awesome. Macam solat jumaat. Masuk lecture, seriously sleepy gila. Dahlahh ber-aircond. Then bazaar kat padang kawad. Berbuka kat Pendeta Cafe dengan bebudak P3. Okay semua sweet memory. May Allah bless.

By the way, keputusan dah dibuat. Harap ini yang terbaik. Sorry to say lah USM. Here I come UPM! Harap Allah pandu setiap keputusan yang aku buat. Amiin~



Lastly, ayat budak ni cukup sentap. He's got a point there.




Saturday, July 14, 2012

BLABLA | Degree. :)

Assalamualaikum w.b.t.


150712. Okay fine berzaman dah aku tak update. Hahaha. Tunggu jelah karang mungkin bila dah start sambung study, aku akan aktif balik ber-blogging. Atau mungkin aku busy, aku terus abaikan blog nih? Hahaha. Mungkin. =='

So finally terjawab dah kemana hala tuju aku for the next 4 years. Chewahh! Syukur pada Allah apa yang aku apply, aku dapat. Walaupun bukan first choice, tapi still course yang aku harapkan, universiti yang tak kurang terbaek. :D I've got two. So, before July 22nd, i should choose either one. But it seems like i'll more prefer for UPM instead of USM. Hmm. Betul ke keputusan nihh? Betul ke?


Harap perkara perkara yang terbaik jelah yang berlaku lepas nihh. Entah apa mungkin suka mungkin duka aku kat sana karang. Harap Allah permudahkan segalanya. Harap aku tak lalai. Nikmat yang aku dapat semua nih, harapnya bukan Allah nak uji aku. Amiin~

By the way, tahniah jugak pada korang korang especially ex-GMC, ex-PALAMians. Bila dengar "Owh aku dapat kat UM/UKM/UiTM/UTM", aku rasa okay it's great to hear i've many friends yang superb superb dengan course yang gempak gempak. :D Apa yang aku harapkan untuk diri aku untuk masa depan aku, macam gitu lah jugak aku harap untuk korang. Amiin.

"Kita survive. Kita perform habis habisan okay? InsyaAllah. :)"

For those yang kurang bernasib baik, ye memang aku bukan ditempat korang. Korang rasa perit. Just nasihat aku, sabarlah ye. Korang mintak 'ini', mungkin Allah bagi 'itu'. Dr MAZA ada sebut, "Apabila Allah memperkenankan sesuatu hajat, Dia memperkenankan dalam berbagai rupa." Contoh? Okay tengok jelah ea sendiri. Full ceramah, klik sini. Bab motivasi bagai nihh, aku lagi suka Dr MAZA. Terasa masuk dalam hati. :D



Last but not least, first time makan mee wantan dalam hidop boleh tak?! HAHAHA kbai.



Ramadhan kejap je lagi. Till then, may Allah bless.