Saturday, July 21, 2012

BLABLA | Ramadhan 1433H.

Assalamualaikum w.b.t.

220712. I've no idea. Just wanna to say, happy Ramadhan 1433H, happy fasting. So dalam bulan mulia nihh, jangan sia-sia kan peluang yang ada, yang mana sangat banyak kelebihannya. Kurangkan hiburan. Baik penatkan diri banyakkan masa dengan benda benda yang berfaedah, yang dekatkan diri kita dengan agama daripada orang kata "Bulan biasa ke, bulan puasa ke, perangai sama jek. Cakap main lepas jugak. Perangai takyah ceritalahh."
Satu perkara, perbetulkan niat. Ramadhan memang banyak ganjaran, kelebihan. Tapi sesuatu ibadah yang kita buat tu, mesti kerana Allah, bukan kerana ganjaran yang terkandung. Kadang - kadang kita buat amal, kita kejarkan ganjaran disebalik amalan tuh kan? Betul atau salah, tu pada korang. Jujur, aku pun sendiri kadang kadang terlintas macam tu. Buat 'benda' nihh, sebab nak dapat 'itu'. Tapi yang sepatutnya, kita buat sesuatu amal tu, biarlah kerana Allah semata-mata. Hanya harapkan Allah ampun dosa kita, berkati kita. Enough. Allah nak bagi kelebihan tu, itu hak Dia. Betul tak? Just take it as our motivation jelah untuk buat sesuatu amal tu. Pada pendapat sendiri, dan untuk peringatan diri sendiri. And this is based on what the other people said. Sila pukul kalau salah. :D

Teringat masa - masa puasa kat PALAM. Semua tinggal kenangan bila sahur hanya roti, biskut, milo. Tarawih kat PALAM pulak yang sangat awesome. Macam solat jumaat. Masuk lecture, seriously sleepy gila. Dahlahh ber-aircond. Then bazaar kat padang kawad. Berbuka kat Pendeta Cafe dengan bebudak P3. Okay semua sweet memory. May Allah bless.

By the way, keputusan dah dibuat. Harap ini yang terbaik. Sorry to say lah USM. Here I come UPM! Harap Allah pandu setiap keputusan yang aku buat. Amiin~



Lastly, ayat budak ni cukup sentap. He's got a point there.




No comments: